Kiitos. Olen saanut paljon palautetta koskien kirjoitustani “Itsekkäästi lapseton – jokainen päättäköön itse“, Aamuposti 4.2.2019. Kirjoitukseni oli tarkoituksella kärkäs ja toivoinkin herättäväni keskustelua aiheesta.


Viime viikolla opetuslautakunnassa keskustelimme huolesta, kuinka oppilasmäärät sekä varhais- että perusopetuksessa ovat vähentyneet ja kuinka trendi jatkuu tulevien vuosien aikana. Perusteluna huolelle syntyvyyden laskusta oli, että huoltosuhde muuttuu muuten niin kovin vaikeaksi ja kuinka se tulee eriarvoistamaan ikääntyneitä.

En voinut olla enää hiljaa, sillä mielessäni pyöri viimeaikainen keskustelu lapsettomuudesta. Esitin kysymyksen; onko ihmisten väheneminen ensinnäkään niin kamalaa? Tällä hetkellähän maapallomme on jo ylikansoitettu. Jostain ihmismassan vähenemisen pitää alkaa ja luontoihmisenä ajattelen, että se on kyllä isommassa kaavassa hyvä asia. Toiseksi, eikö ole itsekästä ajatella lapsia ratkaisuna huoltosuhteen hoitamiseksi?

Olen kenties itsekäs, ehkä kirjoitukseni vuoksi, tai kun uskalsin kyseenalaistaa ihmisten todellisia syitä tehdä lapsia ja kärjistin näin arkaa aihetta. Mutta eikö olisi vielä itsekkäämpää alkaa synnytystalkoisiin korjataksemme huoltosuhteen jatkamalla maailman ylikansoitusta? Tai tehdä lapsia maksamaan meidän velkamme tulevaisuudessa? Eikö ole äärimmäisen itsekästä elää yhteiskunnallisesti velaksi ja siirtää vastuu tuleville sukupolville?Haluaisin joskus tulevaisuudessa itsekin lapsia. Rakastan perheessämme jo nyt olevia lapsia valtavasti. Olen myös huolissani heistä. Kuinka korkeiksi verot pitääkään nostaa, että lapsemme saavat meidän tuhlaamamme velkarahat maksettua takaisin. Kuinka paljon heidän pitää tehdä töitä ja kuinka pitkään. Meidän on tehtävä kestävää talouspolitiikkaa ja ajatella myös tulevaisuutta. Meidän on maksettava itse omat yhteiskunnalliset velkamme pois.

Resurssimme riittävät vanhusten hoitoon tulevaisuudessa, mikäli kassamme on kunnossa. Ratkaisu huoltosuhteen korjaamiseksi ei ole “synnytystalkoot”, vaan raha. Hyvin hoidettu talous.

Kirjoitus 25.2. Aamupostin lukijapalstalla.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *