
Miten äitiysjooga eroaa joogasta?
Joogan ja äitiysjoogan ero
Äitiysjooga ei tarkoita vain lantionpohjalihasten treeniin keskittymistä, vaan kyseessä on liikkeiden variointi niin, että liikkuminen ensinnäkin olisi mukavaa myös vatsan kasvaessa ja että se toisi muutenkin hyvää oloa ja helpotusta kehon muutoksiin ennen synnytystä.
Jos ensin tarkastellaan asiaa vatsan näkökulmasta, äitiysjoogassa vältetään liikkeitä, joissa kohtu joutuisi puristuksiin ja verenkierto istukkaan mahdollisesti häiriytyisi. Osa liikkeistä tehdään tavan joogaa pienempinä, osaa vältetään. Esimerkiksi eteentaivutus voidaan tehdä kurkottaen vain polviin ja avaten jalkojen asentoa sen verran, kuin vatsa tarvitsee tilaa. Vartalonkierroissa puolestaan kierto tehdään ”avattuun” suuntaan suljetun kierron sijaan. Varioimalla liikkeitä teemme siis joogasta mahdollista myös raskausaikana!
Äitiysjoogassa otetaan huomioon erityisesti myös kasvavan vatsan aiheuttamat muutokset syvemmällä kehossa. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi pehmytkudosten pehmeneminen (häpyliitos ja muu lantionseutu sekä lihasten muuttuva elastisuus), selän notkommaksi muuttunut asento, painopistemuutosten vaikutukset lihastasapainoon, asennonmuutosten aiheuttamat kireydet lihaksissa ja vatsalihasten erkaantuminen kasvavan kohdun tieltä.
Raskausaikana keuhkot ja muut sisäelimet joutuvat ahtaalle ja sen vuoksi raskausjoogaliikkeissä otetaan huomioon odottavan äidin normaalia nopeampi hengästyminen sekä verimäärän lisääntymisestä johtuva sykkeen voimakkaampi nousu. Ratkaisuna näihin voidaan esimerkiksi hidastaa tempoa, pienentää raskauden edetessä liikkeitä ja tehdä siirtymistä liikkeestä toiseen lempeämpiä.
Äitiysjoogan kerrotaan myös valmistavan äitiä synnytykseen. Synnytykseen valmistautuminen joogan avulla tarkoittaa useimmiten hengitys-, keskittymis- ja rentoutumisharjoituksia.
Nämä ovat tärkeitä synnytyksen etenemisessä. Hyvän hengityksen avulla keho hapettaa lasta synnytyksen aikana aivan kuten äitiäkin. Fyysinen ponnistus tuntuu aina helpommalta, kun keholla on riittävästi happea, josta muodostaa energiaa. Keskittyminen auttaa kehoa edistämään synnytystä monellakin tapaa, yhtenä tärkeänä tekijänä on hormonitoiminta. Kun keho saa luvan keskittyä supistusten vastaanottoon, se tuottaa paremmin luonnollisia kivunlievityshormoneja (xx). Rentoutuminen synnytyksen aikana nopeuttaa tapahtumaa. Mitä paremmin muu keho rentoutuu, saa supistukset hoitaa tehtävänsä, eli työntää vauvan synnytyskanavaan ja lopulta sen läpi.
Yllä mainittujen lisäksi lantionpohjalihasten harjoittaminen opettaa lihasten tunnistamista, jolloin synnytyshetkellä lihasten rentouttaminen on helpompaa. Kunnossa olevat lantionpohjalihakset myös ohjaavat vauvaa synnytyskanavassa h-hetkellä. Sen lisäksi lantionpohjan harjoittelu nopeuttaa lihasten palautumista synnytyksen aikana aiheutuneesta lihaksiin kohdistuneesta paineesta ja venytyksestä.

Joogan terveyshyödyt

Tunnelmia kevätkaudelta
You May Also Like

Kevätkauden 2023 ryhmät
March 24, 2023
Tunnelmia kevätkaudelta
July 28, 2022