Terveys

Raskausajan liikunta – HYÖDYT Osa 1/3

Koen, että raskausajan liikunta on tärkeä aihe, jota kohtaan odottajilla on paljon epävarmuuksia. Sen vuoksi haluan kirjoittaa aiheesta kattavasti ja jaankin teeman kirjoitukset kolmeen osaan: 1. Hyödyt, 2. Suositukset ja 3. Omat kokemukset. Tässä sarjan ensimmäinen osa koskien äitiysliikunnan hyötyjä.

Raskausaika on herkkää ja erityislaatuista aikaa, jolloin moni haluaa tehdä parhaansa sekä itsensä että pian syntyvän lapsensa eteen. Moni aloittaa viimeistään tässä kohtaa elämänmuutokset kohti terveellisempää elämää. Mielestäni se on upeaa ja kertoo raskauden merkityksellisyydestä.

Kuten alussa jo kirjoitinkin, on raskaus myös herkkää aikaa. Tiedostamme tänä päivänä hyvin sen, että aina raskaus ei etene toivotulla tavalla. Itsekin keskenmenoja kokeneena tiedän, miten suuri tarve on hakea tukea omille toimilleen ja ikävän hetken sattuessa tulee helposti peilattua esimerkiksi juuri keskenmenoa siihen, että mitä Minä tein väärin. Tällaisiin asioihin ei aina voi vaikuttaa, mutta surun kohdalle sattuessa, siitä pääsee helpommin yli, kun tietää toimineensa järkevästi ja harkitusti.


Raskausajan liikunta on ennen kaikkea suositeltavaa. Sen hyötyjä sekä äidille että lapselle ei voida kiistää. Meillä suositellaan liikkumaan normaalien liikuntasuoritusten mukaisesti vähintään kolmesti viikossa ja rapakon takana suositus on, että kohtuullista liikuntaa tulisi harrastaa mieluiten päivittäin. Arjessa olisi siis hyvä pysyä aktiivisena myös raskausaikana.


Hyödyt sikiölle

Äidin keskitehoisesta kestävyysharjoittelusta on hyötyä äidin sydän- ja verisuoniterveyden lisäksi myös sikiölle. Syketreeni nostaa kehittyvän lapsen sykkeen keskimäärin 10-30 lyöntiä/min korkeammalle kuin äidin oman sykkeen, vahvistaen näin myös sikiön sydänlihasta.

Liikunta edistää aineenvaihduntamme terveyttä, jolloin riski syntyvän lapsen suurikokoisuuteen pienenee. Normaali- ja pienikokoisten lasten syntymissä puolestaan on pienempi riski synnytyskomplikaatioille.

Tiesitkö, että äidin aktiivisuus ja liikkuvuusharjoittelu voi ehkäistä myös esimerkiksi sikiön tahatonta ohjausta perätilaan? Liikkuvainen keho voi auttaa lasta laskeutumaan parempaan asentoon ennen synnytystä. Hyvä lantionpohjalihasten toiminta puolestaan ohjaa lasta synnytyskanavassa synnytyksen aikana.


Hyödyt äidille

Hyvä yleiskunto auttaa jaksamaan arjessa, etenkin jos arki on muutenkin kuormittavaa esimerkiksi työn takia, tai perheessä on jo muita pieniä lapsia. Liikunnan positiiviset vaikutukset tunnetaan laajasti, mutta tärkeimpänä niistä itse näen hyvät ruokavalioon heijastuvat vaikutukset, sekä unenlaadun paranemisen.

Raskaus asettaa kehon uudenlaiseen kuormitukseen, johon on vaikea valmistautua etukäteen, vaikka tausta olisi kuinka liikunnallinen tahansa. Paras tapa helpottaa ja ennaltaehkäistä kehon kireyksiä, kipuja, turvotuksia, suonikohjuja ja liiallista painonnousua, on olla aktiivinen juuri raskausaikana. Mikäli liikunta tuntuu lisäävän vaivoja, suosittelen kääntymään ammattilaisten puoleen ja liikkumaan ohjatusti. Olen varma, että jokaiselle löytyy sopiva tapa liikkua myös raskausaikana, sillä asiaan on saatavilla ratkaisuja ja apua todella monipuolisesti!

Eikä unohdeta tätä tärkeää asiaa: Liikuntataustasta on hyötyä synnytyksessä. Liikunta raskausaikana ja toki jo ennen sitä auttaa valmistamaan kudoksia synnytykseen ja jaksamaan fyysisesti raskaan synnytyksen. Liikunnan harjoittaminen vapauttaa endorfiineja, jotka ovat tärkeässä roolissa synnytyksessä luonnollisina kivunlievittäjinä. Endorfiinit ovat hyödyksi myös lapselle. Lapsi kokee synnytyksen yhtä lailla miellyttävämpänä äidin endorfiinituotannon vuoksi.


Hyötyjä on siis paljon ja ne ovat huomattavia. Yhteenvetona voisi sanoa, että liikunnan harrastaminen raskausaikana auttaa äitiä säilyttämään toimintakyvyn ennen ja jälkeen raskauden ja sillä on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia vastasyntyvälle lapselle.

Seuraavassa kirjoituksessa käyn läpi tarkemmin kehon muutoksia raskausaikana ja niiden vaikutuksia liikuntasuosituksiin.


Lue myös:

Raskausajan liikunta – HYÖDYT Osa 1/3
Raskausajan liikunta – SUOSITUKSET Osa 2/3
Raskausajan liikunta – OMAT KOKEMUKSET Osa 3/3