
Raskausajan liikunta – OMAT KOKEMUKSET Osa 3/3
Raskausajan liikunta -sarjan ensimmäisessä osassa kerroin sen hyödyistä ja toisessa osassa suosituksista. Tässä viimeisessä osassa kerron omista kokemuksistani; siitä, miten kaikki ei yleensä mene oppikirjan ja odotusten mukaan.
Mun omat odotukset odotusajoista on olleet ruusuisia. Oon aina haaveillut lapsista ja samalla raskauksista. Mun haavekuvat raskaudesta on sisältänyt paljon liikuntaa ja ulkoilua, energiaa ja iloa. Sitten iski todellisuus; Pahoinvointi, ruokahaluttomuus, energian puute, väsymys ja huoli. Onneksi kuitenkin raskausaika on suhteellisen pitkä ja sen aikana olossakin ehtii tapahtua monenlaisia muutoksia!
Ensimmäinen raskauskolmannes – Pahoinvointi
Ensimmäisen kolmanneksen aikana vatsa saattaa jo turvota, mutta monilla se on kuitenkin vielä huomaamaton. Mullakin vatsa on ollut molemmissa raskauksissa lähes huomaamaton ensimmäisten kolmanneksien aikaan ja sen vuoksi liikuntatottumuksia ei ole tarvinnut vielä muuttaa. Mulla itsellä eniten ensimmäisen kolmanneksen liikuntatottumuksiin on vaikuttanut molemmilla kerroilla pahoinvointi, jota on seurannut ruokahaluttomuus ja vetämättömyys. On siis ollut luonnollista, että paljonkin liikuntaa aiemmin harrastanut laskee liikunnan tehoja jo hyvissä ajoin. Se ei ole luovuttamista, vaan ainoastaan järkevää. Koko odotusajan on vain ja ainoastaan järkevää laittaa kehittyvä lapsi prioriteettien kärkeen!
Ensimmäisen raskauden aikana multa jäi ekalla kolmanneksella heti pois kaikki hypähdyksiä vaativat lajit, kuten aerobicit, vauhdikkaammat tanssit ja juokseminen. Todella nopeasti tuli epämiellyttävä tunne tärähdyksistä. Sen sijaan toisen raskauden aikana oikein innostuin juoksemisesta tai ainakin pikkusprinteistä, kunhan vain pahimman huonovointisuuden jälkeen energiatasot alkoivat parantua. Tässä hyvä esimerkki siitä, kuinka kehoa kannattaa kuunnella ja siitä, kuinka omakin keho muuttuu koko ajan ja se mikä viimeksi toimi, ei välttämättä toimi enää. Elä siis hetkessä!
Ensimmäisten raskausviikkojen aikana mulle mieluisinta liikuntaa oli ekan raskauden aikana BodyPump ja Barre. Toisen raskauden alkaessa ensimmäisiksi aktiviteeteiksi riittikin ihan hyvin vain hyötyliikunta ja aktiivinen arki 1 vuotiaan kanssa.
Toinen raskauskolmannes – Voimaantuminen
Toisen kolmanneksen aikana olen molemmilla kerroilla kaivannut suuresti liikunnan pariin. Energiatasot eivät tässäkään vaiheessa ole olleet tapissaan, mutta kun energiaa on ollut, on ollut ihanaa liikkua! Olen tuntenut suurta voimaantumisen tunnetta liikunnasta. Toisen raskauskolmanneksen aikana olenkin molemmilla kerroilla hieman lisännyt tehoja treeniin, vaikka suositusten mukaan sen pitäisi tapahtua juuri toisin päin. Minulle se on kuitenkin ollut oikea ratkaisu ja tuntunut hyvältä.
Ensimmäisen raskauden aikana lisäsin toisella kolmanneksella maltillisesti voimatreenejä “liikuntakalenteriini” ja teinkin jonkin voimaharjoituksen lähes joka aamu. Tein pääsääntöisesti 3-6 lihaskuntoliikettä 10-20 toistolla ja sarjoja 2-3. Välineiksi riitti korona-ajan kotipunttis. Toisinaan kroppa kaipasi kuitenkin voimatreenin lisäksi enemmänkin huoltoa, jolloin keskityin dynaamisiin venytyksiin.
Nyt toisen raskauden aikana juoksun lisäksi aloitin raskausajan voima -ryhmässä, josta olen myös ollut aivan innoissani! Juoksua harrastin toisen kolmanneksen alkupuolella mahdollisimman aikaisin aamusta, jolloin vatsa oli pienimmillään. Sekin into toki vähitellen jäi, kun vatsa alkoi hölskymään aamun aikaisemmillakin lenkeillä. Juoksuni oli kevyttä spurttailua ja juoksin toisinaan pidempään, toisinaan ehkä 10 metriä kerrallaan. Lenkit eivät olleet ajallisesti mitään maratoneja. Lenkkeilin juoksun merkeissä hyvän mielen takia toisinaan 10 minuuttia ja pisimmillään ehkä 30 minuuttia. Mikä tärkeintä, jälleen mentiin kropan ehdoilla ja tärkeimpänä tavoitteena hymy kasvoilla.
Kolmas raskauskolmannes – Synnytykseen valmistautuminen
Jos olet tutustunut minuun tarkemmin, saatatkin jo tietää, että jooga on minulle rakas laji. Jooga on kulkenut läpi molempien raskauksien matkassani, kuitenkin korostuen loppua kohti. Moni löytää joogan pariin vasta kun kehon on pakko saada lempeämpää liikettä osakseen ja sen vuoksi itsekin olen muistanut joogan merkityksen kehon hyvinvointiin vasta, kun kehonkuva on raskauksien myötä muuttunut jo selvästi.
Jooga huoltaa kehoa lempeästi, vahvistaa ja venyttää. Mikä parasta, liikkeiden tahti on maltillinen, jolloin harjoituksissa pystyy etenemään aidosti kehon ehdoilla, juuri itselle sopivalla tyylillä. Jooga on kulkenutkin matkassani enemmän tai vähemmän myös molempien raskauksien aikana.
Minusta on hauskaa, että jooga on auttanut minua “raskausmatkoillani” kohti äitiyttä, mutta myös raskaudet ovat auttaneet minua joogamatkallani. Joogan mielentila, ajatusten virta ja rentous ovat auttaneet minua mielen valmistelemisessa kohti synnytystä ja valmistautumaan uuteen rooliin. Konkreettisesti puolestaan olen saanut apua synnytykseen joogasta esimerkiksi hengitys-, lantionpohja- ja rentoutusharjoitusten vuoksi.
Näiden asioiden takia en pysty keksimään, mikä voisi minulle itselle ollakaan tärkeämpi laji harjoittaa näin raskauden loppupuolella, kuin jooga. Muu liikunta, johon nyt viimeisten raskausviikkojen aikana panostan, on liikunta joka tuo minulle hyvän olon ja hyvän mielen, kuten rauhalliset koko perheen kävelylenkit, hiihto aurinkoisella pellolla ja omat viikottaiset voimaryhmän treenit maltillisilla treenitehoilla.
Liikuntaa enemmän arvostan tällä hetkellä kuitenkin lepoa ja ravintoa. Kun kuuntelet kehoasi, löydät hyvän tasapainon levon ja liikunnan kanssa. Tunnista laiskuus, mutta ole kuitenkin armollinen itsellesi ja ota tarvitsemasi lepo. Tiedän, että kehon kuunteleminen voi olla vaikeaa, mutta mikä parasta, siinä voi kehittyä jatkuvasti!
Voi hyvin raskausaikana ja panosta terveyteesi seuraavassa tärkeysjärjestyksessä:
- Uni ja lepo
- Ravinto
- Liikunta
Nautinnollista odotusaikaa sinulle äiti!
Tämä kirjoitus sisälsi vain omia kokemuksiani raskausajasta ja yleispätevät suositukset löydät “Raskausajan liikunta – SUOSITUKSET Osa 2/3” -kirjoituksestani! Ja mikäli kaipaat äitiysjoogan pariin, tutustu ryhmiini tällä sivustolla tarkemmin. Kevään 2022 pienryhmät alkavat maaliskuussa!
Lue myös:
Raskausajan liikunta – HYÖDYT Osa 1/3
Raskausajan liikunta – SUOSITUKSET Osa 2/3
Raskausajan liikunta – OMAT KOKEMUKSET Osa 3/3

Joogan terveyshyödyt
You May Also Like

Ohjaajaesittely
February 18, 2022
Kevätkauden 2023 ryhmät
March 24, 2023