Terveys

Joogan terveyshyödyt

Miksi joogata? Tässä kirjoituksessa käyn läpi joogan todettuja terveyshyötyjä. Joogan terveyshyötyjä voidaan saavuttaa säännöllisellä harjoittelulla.


Hengitys

Hengitykseen keskittyminen on tyypillistä joogatunneilla. Mitä pidempään joogaa harrastaa, sitä enemmän osaa hyödyntää myös hengitystään. Hengitykseen keskittyminen auttaa tyhjentämään mieltä ylimääräisistä ajatuksista ja tekemään liikkeen rauhallisesti omaan tahtiin. Hengityksestä saa tukea ja rentoutta joogaliikkeisiin.

Hengitys itsessään tuottaa hapesta energiaa solutasolla, mutta sillä on muitakin fysiologisia vaikutuksia. Hengityksemme säätelee parasympaattista, eli ei-tahdonalaista, hermostoamme. Kun hengitys on syvä ja rauhallinen, keho alkaa rentoutumaan. Parasympaattisen hermoston rentoutuessa kehon stressihormonin, eli kortisolin tuotanto laskee. Joogalla ja hengitysharjoituksilla ylipäätäänsä on siis todellisia vaikutuksia stressin hallintaan ja kehon rentoutumiseen. Parasympaattisen hermoston rentoutuminen ja hyvä hapensaanti vaikuttaa suoraan myös sydämen sykkeen ja verenpaineen laskemiseen, jolloin sydän- ja verisuonisairauksienkin riski pienenee.

Oletko ajatellut? Syvään hengittäminen saa aikaan kehossamme myös liikettä, joka auttaa parantamaan ryhtiä. Kun keskityt hengittämään syvään sisään, hartiasi ja rintasi avautuvat sekä kaulasi venyy pituutta. Hyvä ryhti helpottaa hengittämistä, mutta myös hengittäminen auttaa ryhdin parantamista!


Joogaliikkeet

Joogaliikkeet ovat monipuolisia ja tunneilla tehtävät liikesarjat kehittävät kehoa monin eri tavoin.

Selkärangan erilaisia taivutuksia sisältävät liikkeet lisäävät rangan verenkiertoa ja liikkuvuutta. Monesti tunneilla tehdään myös vahvistavia liikkeitä, joista koko keskivartalon tukilihaksista hyötyy. Jooga auttaakin monilla selkäkipuihin lyhyt- ja pitkäaikaisesti. Mikä tärkeintä, joogan liikkeet ennaltaehkäisevät monia kiputiloja!

Joogaliikkeillä voidaan samanaikaisesti vahvistaa ja venyttää kehoa. Sen lisäksi liikkeet kehittävät kehonhallintaa ja tasapainoa, joista on suuri apu kaikessa muussa harrastamassamme liikunnassa. Kehonhallinta on tärkeää myös kaikissa arkisissa puuhissamme, kun on kyse kantamisesta, nostamisesta tai ihan vain pystyssä pysymisestä. Tasapaino on osa kehonhallintaa ja lähtöisin pienten tukilihastemme hyvästä yhteistyöstä sekä vahvasta keskivartalosta.


Muita hyötyjä

Kuten liikunnanharrastaminen muutenkin, myös joogalla on mielialaa kohentava vaikutus. Se rauhoittaa ajatuksia ja opettaa keskittymisen sekä läsnäolemisen taitoa. Jooga antaa palautumishetken kiireiseenkin arkeen ja auttaa parempaan uneen.

Joogalla on lisäksi paljon muitakin hyviä vaikutuksia. Tässä vielä listattuna joogaharrastamisen hyötyjä:

  • Alentaa stressiä
  • Auttaa rentoutumaan ja palautumaan
  • Parantaa unta
  • Helpottaa selkäkipuja
  • Kohottaa mielialaa
  • Tukee painonpudotuksessa
  • Vahvistaa kehoa ja parantaa liikkuvuutta
  • Kehittää tasapainoa ja kehonhallintaa
  • Vähentää kehon tulehdusta
  • Voi alentaa sydänsairauksien riskiä
Lähde: Joogan hyödyt